Get Adobe Flash player

Komdel INFO

 
U ovom odeljku su date, nova zakonska rešenja, zašta se zalaže P.U. „Komdel“,  karakteristične informacije namenjene članicama P.U. “Komdela”-a, studije i analize koje je radio „Komdel“ kao i studijske posete u organizaciji P.U. „Komdel“-a.
 
      

  Aktuelnosti

18. Međunarodni sajam komunalne opreme “KOMDEL EXPO 2023″

Pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i JKP Šumadija iz Kragujevca, Poslovno udruženje komunalnih preduzeća KOMDEL i “Šumadija sajam” i ove godine organizuju Međunarodni sajam komunalne opreme “KOMDEL EXPO 2023” koji će se održati u terminu od 20-tog do 22-gog septembra 2023. godine.

Pokazalo se da je ovaj Sajam od velikog je značaja pre svega za naša komunalna preduzeća koja su preko Udruženja bili inicijatori i pokretači manifestacije, kao i lokalnih samouprava koje su donosioci ključnih odluka vezanih za funkcionisanje i razvoj komunalnih sistema. Po tradiciji, za vreme Sajma održavaju se brojne tematske rasprave, okrugli stolovi, prezentacije novih dostignuća iz oblasti komunalnih tehnologija i druge prateće aktivnosti.

Pozivamo Vas da se pridružite i od 20.-22. septembra 2023. godine učestvujete na sajmu “KOMDEL EXPO 2023“.

 

Agencija za bezbednost saobraćaja objavila je na svom sajtu (19.06.2023.)

Obaveštenje Ministarstva unutrašnjih poslova o donošenju Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima („Sl. glasnik RS“ broj 48/2023), koji je stupio na snagu dana 17.06.2023. godine, možete pogledati ovde

Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima objavljen je   u „Službenom glasnik RS“ broj 48/2023 od 09.06.2023., stupa na snagu 17.06.2023.godine

Pravilnik možete preuzeti - OVDE

 

U četvrtak 15-tog juna, u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije, održana je Svečana sednica Skupština P.U. “Komdel”-a koja je u celini bila posvećena obeležavanju 25 godina kontinuiranog rada Udruženja. Sednicom je predsedavao direktor JKP Komunalac iz Čačka i Predsednik Skupštine PU KOMDEL, Branko Pejica.

Na poziv da u svojstvu gosta učestvuju u radu Skupštine, pored partnerskih asocijacija iz zemlje, odazvala su se i srodna udruženja iz Regiona. Ispred Udruženje komunalnih preduzeća Republike Srpske svečanoj sednici prisustvovali su Aleksandar Vračević i Dalibor Grabež, ispred Udruženja komunalnih preduzeća Crne Gore, Saša Ječmenica i Vučeta Stanišić, ispred ADKOM-a – udruženja komunalnih preduzeća iz Severne Makedonije, Igor Spasovski, Lolita Stojanovska i Dejan Krstev, ispred Udruženja poslodavaca komunalne privrede Federacije BiH, Admir Bećirević, ispred srodne asocijacije iz Slovenije, Iztok Rozman, dok se na poziv KOMDEL-a odazvala i četvoročlana delegacija Udruženja komunalnih preduzeća Mađarske na čelu sa Predsednikom udruženja gospodinom Tiborom Sarvašem . . .   detaljnije

Povodom obeležavanja 25 godina rada P.U. „Komdel“ izdat je godišnjak o nastanku, radu i članovima udruženja. – ovde možete preuzeti   godišnjak  o Komdel-u

 

Ministarstvo finansija je donelo

Pravilnik o elektronskom fakturisanju, koji je objavljen u Službeni glasnik RS br. 47 od 08.06.2023.
 
Pravilnik stupa na snagu 1. jula 2023. godine. 
 
 
 
Ministarstvo  građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je dana 23.03.2023.god. objavilo

JAVNI POZIV ZA UČEŠĆE U JAVNOJ RASPRAVI O

NACRTU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, obaveštava javnost da će u periodu od 24. marta do 14. aprila 2023. godine, sprovoditi javnu raspravu o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima (u daljem tekstu: Nacrt zakona).

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovodi se u formi tribina i diskusija u periodu od 24. marta do 14. aprila 2023. godine u sledećim gradovima:   detaljnije

 

Sednica Upravnog odbora P.U.”Komdel”
 
U Sokobanji je u četvrtak 02-og marta 2023. godine održana 81-va redovna sednica Upravnog odbora  P.U. „Komdel“ koja je okupila predstavnike komunalnih preduzeća iz Beograda, Čačka, Čajetine, Kragujevca, Niša, Vranja, Užica, Kruševca, Knjaževca, Kladova, Zaječara, Zrenjanina, Prijepolja, Mladenovca, Sremske Mitrovice, Sopota, Sokobanje, Stare Pazove, Subotice, Gornjeg Milanovca, Ade, Aleksinca, predstavnike članica iz prateće privrede: Atrikod iz Kruševca, Nova oprema i Alegrina iz Novog Sada, Vladex iz Velike Drenove, MAG Centar, AL.TOM GMP, Ekostarpak, i Korkovado iz Beograda, Rasco Tamp iz Sente i predstavnike partnerskih Udruženja komunalnih preduzeća iz Republike Srpske i Crne Gore.  -  detaljnije
 
 
14. decembra 2022. u prostorijama Nacionalna alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled), u  sklopu projekta „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“  prezentovan je:
 
 
Sednica Upravnog odbora P.U.”Komdel”
 
U Vranju je u četvrtak 17-tog novembra 2022. godine održana 80-ta redovna sednica Upravnog odbora PU KOMDEL koja je okupila predstavnike komunalnih preduzeća iz Kragujevca, Niša, Vranja, Šapca, Užica, Kraljeva, Mladenovca, Sremske Mitrovice, Gornjeg Milanovca, Ade, Aleksinca, Vlasotinca, Surdulice, predstavnike članica iz prateće privrede: Atrikod iz Kruševca, Nova oprema i Alegrina iz Novog Sada, Vladex iz Velike Drenove, Korkovado iz Beograda, Rasco Tamp iz Sente i predstavnike partnerskih Udruženja komunalnih preduzeća iz Republike Srpske, Severne Makedonije i Crne Gore.  -   detaljnije
 
 
 Komdel – Expo 2022
 
U Kragujevcu je od 12-tog do 14-og oktobra 202. godine, održan sedamnaesti Međunardni sajam komunalne opreme pod nazivom KOMDEL EXPO.  Sajam su organizovali P,U, “Komdel” u saradnji sa gradom Kragujevcem, Privrednom komorom Srbije i Šumadija sajmom iz Kragujevca.  Kao i na predhodnim manifestacijama i na ovom sajamu, predstavnici komunalnih preduzeća i drugi posetioci mogli su da se upoznaju sa ponudom specijalnih komunalnih vozila i druge opreme neophodne za obavljanje komunalnih delatnosti, ali i da međusobno razmenjuju iskustva što ovoj manifestaciji daje poseban kvalitet. 
detaljnije
 
 
 Saradnja između  partnerskih udruženja
 
U skladu sa usvojenim Programom rada P.U.”Komdel” za 2022-gu godinu, krajem septembra organizovana je studijska poseta Crnoj Gori.  Cilj posete je bio vezan za realizaciju aktivnosti predviđenih Protokolom o saradnji dva partnerska Udruženja koji je pre više godina razmatran i usvojen od strane nadležnih organa oba udruženja.  Učešće na ovom skupu uzelo je i Udruženje komunalnih i uslužnih delatnosti Republike Srpske zastupljeno sa Predsednikom Udruženja, gospodinom Aleksandrom Vračevićem iz Zvornika  i zamenikom Predsednika, Daliborom Grabežom, iz Prijedora, dok su ovog puta opravdano izostale kolege iz Federacije BiH i Severne Makedonije.
detaljnije
 
 
 
Poštovani članovi i partneri,
 
U Nišu u prostorijama Fakulteta zaštite na radu (Ul. Čarnojevića 10 a) u sredu 7. septembra 2022 god. sa početkom u 10h, održaće se stručna tematska konferencija:
 
TRETMAN ORGANSKOG OTPADA
 
Pokrovitelj konferencije je gradska opština Palilula, a neposredni organizatori su Fakultet zaštite na radu iz Niša – Odsek za zaštitu životne sredine, Poslovno udruženje komunalnih preduzeća KOMDEL iz Beograda i JKP Medijana iz Niša.
 
-  Agenda
 
 
 
Poštovani članovi i partneri,
obaveštavamo vas da će se ove godine Sajam komunalne opreme „Komdel Expo“
održati od 12 – 14. oktobrau Kragujevcu  u prostoru “Šumadija sajam”-a Kragujevac
 
Ovde možete preuzeti:

 

Poziv na 79- tu redovnu otvorenu sednicu Upravnog odbora PU „Komdel“, koja će se održati od 16-tog do 18-tog juna 2022. godine, u Vrnjačkoj Banji u organizaciji P.U. “Komdel”-a.
U prilogu  -  Agenda
 
 
 
Na sednica Vlade Republike Srbije, koja je održana 28. april 2022. godine usvojen je:
Akcioni plan za period 2022 – 2024. godine za sprovođenje Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022 – 2031. godine
preuzmite - akcioni plan 
 
 
Ministarstvo životne sredine je dana, 7. april 2022. objavilo:
Predlog Akcionog plana Programa upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period od 2022. do 2024. godine koji možete preuzeti na sledećem linka
 
 
 
U Službenom glasniku Republike Srbije br. 35 od 17.marta 2022 god. izašla je Uredbi o izmenama i dopunama Uredbe ograničenju visine cena derivata nafte.
 
 
U Službenom glasniku Republike Srbije br. 34 od 16.marta 2022 god. izašao je Pravilnik o obrascu arhivske knjige
 
 
U Službenom glasniku Republike Srbije br. 32 od 10.marta 2022 god. izašla je  Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte.
 
 
U petak 18-tog februara, u Beogradu u prostorijama JKP Gradska čistoća iz Beograda, održana je 23-ća godišnja Skupštine  “Komdel”-a.  Sednicom je predsedavao Predsednik Skupštine P.U. “Komdel”, Petar Domanović, direktor JKP Komunalac iz Čačka.  detaljnije
 
 

Ne sednici Vlade Republike Srbije, održane 28. januara 2022. godine, donet je:

Program upravljanja otpadom u republici Srbiji za period 2022-2031. god objavljen u  (“Sl. glasnik RS”, br. 12/2022)

 
 
Odluka o minimalnoj ceni rada za 2022 godinu  “Službeni glasnik RS”, broj 87/2021 od 10.09.2021. 
 
 
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - “Sl.  glasnik RS”,”, broj 105  od 08. novembra 2021.
Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a počinje da se primenjuje po isteku tri meseca od dana stupanja na snagu.
 
 
Saradnja sa srodnim asocijacijama
 
KOMDEL EXPO 2021
 
 
  • Restrukturiranje – reforma komunalnog sektora    detaljnije >>
  

 

Ovaj dokument je u potpunosti preveden i preuzet od Internacionalne asocijacije za upravljanje ćvrstim otpadom (ISWA), koji je prevela i obradila Asocijacije za upravljanje ćvrstim otpadom (SeSWA) uz podršku Centra izvrsnosti za cirkularnu ekonomiju i klimatske promene (CECC)